Extra hulp voor Zwollenaren

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Noodfonds Energie betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. 

Ontdek of het goed is om een aanvraag te doen voor het Noodfonds via: www.noodfondsenergie.nl. Vind je het lastig om de aanvraag te doen, dan kun je bellen naar de hulplijn via 0800-0550. 

Let op:  de inkomensgrenzen zijn per maart 2023 verhoogd en de aanvraagtermijn is met een maand verlengd. 

Energietoeslag

Voor inwoners met een laag inkomen is er extra geld om hun energiekosten te betalen: de energietoeslag. In 2023 komt er een extra energietoeslag van €500. Als je de energietoeslag al eerder hebt ontvangen, komt dit automatisch op je rekening.

Heb je nog geen energietoeslag ontvangen? Vraag deze dan aan.

Hulp van de energieleverancier

Kun je je energierekening niet betalen? Of heb je een betalingsachterstand? Je kunt hulp krijgen en voorkomen dat je wordt afgesloten van energie. Neem hiervoor eerst contact op met je energieleverancier en vraag naar de mogelijkheden.


Op Orde Zwolle

Kom je er zelf niet uit? Bijvoorbeeld omdat je moeite hebt om je rekeningen te betalen? Of vind je het lastig om vergoedingen aan te vragen? Op Orde biedt gratis hulp en advies bij je administratie. Op Orde bekijkt ook of je recht hebt op andere extra’s.

Inloopspreekuren Op Orde Adres Wanneer Tijdstip
Sociaal wijkteam Midden – Wijkcentrum de Enk
Enkstraat 67 maandag 9.00 – 11.00 uur
Sociaal wijkteam West – Cultuurhuis Stadshagen
Werkerlaan 1 dinsdag 9.00 – 11.00 uur
Sociaal wijkteam Oost – Wijkcentrum de Slinger Jacob Gillesstraat 1a woensdag 9.00 – 11.00 uur
Sociaal wijkteam Noord – Wijkcentrum Holtenbroek Bachlaan 20 donderdag 9.00 – 11.00 uur
Sociaal wijkteam Zuid – Wijkcentrum de Pol Gelijkheid 1 vrijdag 9.00 – 11.00 uur

Je kunt je ook aanmelden voor het inloopspreekuur.
Ga daarvoor naar www.opordezwolle.nl/aanmelden.

Meer informatie over Op Orde vind je op www.opordezwolle.nl.

Bespaartips

Op internet staat veel informatie over het besparen van gas en stroom met kleine en goedkope maatregelen. Bijvoorbeeld bij:

Ventileer je woning

Wist je dat het ventileren van je woning belangrijk is voor je gezondheid en voor het onderhoud van je woning? Bijvoorbeeld omdat je schimmel tegengaat? Lees hier tips hoe je het beste je woning ventileert.


BerekenUwRecht

Heb je uitgaven die je moet maken, maar niet kunt betalen? De gemeente Zwolle heeft verschillende regelingen die je kunt gebruiken. Via BerekenUwRecht zie je eenvoudig en snel waar je mogelijk recht op hebt.

Wil je weten of je gebruik kunt maken van regelingen van de gemeente, voor jezelf of voor je gezin?
Kijk dan op www.berekenuwrechtplus.nl/zwolle.

Regelingen van de gemeente

Er zijn een aantal regelingen van de gemeente voor extra geld of ondersteuning. Meer informatie vind je op:

De VoorzieningenWijzer

Via De VoorzieningenWijzer komt er een adviseur gratis bij jou thuis. Hij kijkt op welke toeslagen of regelingen van de gemeente je recht hebt. Ook kijkt hij of je nog wel een passende zorgverzekering hebt. En als je wilt, regelen jullie het direct. Gemiddeld besparen huishoudens €500,- per jaar.

Vraag een gratis adviesgesprek aan op www.datgeldtvoormij.nl.

Samen Zwolle

In Zwolle worden veel initiatieven aangeboden aan inwoners met een laag inkomen. Meer informatie hierover is te vinden op www.samenzwolle.nl/hulpbijarmoede.