Glas vervangen

Gratis hulp van Warm Thuis Zwolle slaat aan

Al ruim 250 aanmeldingen binnen voor verduurzamen woningen

Steeds meer Zwollenaren raken sinds vorig jaar in de knel door de hoge energieprijzen. Daarom kreeg de gemeente Zwolle een eenmalige subsidie van het Rijk om inwoners met een laag inkomen te helpen. Zo ontstond Warm Thuis Zwolle: een samenwerking van lokale organisaties, die huizen verduurzaamt voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Dat werpt zijn vruchten af. Inmiddels hebben al ruim 250 huishoudens zich aangemeld. En dat kan nog steeds via deze pagina.

Hulp van Warm Thuis is gratis

De huishoudens die in aanmerking komen, krijgen gratis advies van een energiecoach, gratis isolatiemateriaal en een klusser die de klus gratis uitvoert. Voor huurders zijn dat kleine maatregelen, zoals LED verlichting of het dichten van kieren. Voor woningeigenaren zijn dat soms ook grote maatregelen. Bijvoorbeeld gevelisolatie, vloerisolatie of nieuwe beglazing. In het geval van grote maatregelen komt de aannemer langs voor de gratis uitvoering.

Tevreden woningeigenaar

Eén van die woningeigenaren is meneer Marsman. In zijn huis werd het enkele glas op de bovenverdieping vervangen door nieuw dubbel glas. “Ik ben heel blij dat de beglazing is vervangen. En ook benieuwd wat het me aan besparing gaat opleveren”, geeft hij aan. Eén ding is zeker: er zal veel minder warmte verloren gaan.

Hulp waar mensen echt iets aan hebben

Waar de grootste winst te behalen valt in de woning, bekijkt de energiecoach samen met de uitvoerder. Michiel van Willigen, wethouder Kansengelijkheid bij de gemeente Zwolle: “Veel mensen passen al allerlei bespaartips toe maar hebben nog steeds een erg hoge energierekening. Ze willen hun huis graag isoleren, maar hebben daar simpelweg het geld niet voor. Juist voor deze mensen is Warm Thuis Zwolle er.”

Volgens wethouder Energietransitie Arjan Spaans heeft de hulp van Warm Thuis Zwolle op verschillende vlakken effect: “Een beter geïsoleerd huis zorgt niet alleen voor een warm huis in de winter, maar ook voor een koel huis in de zomer. Dat zorgt voor comfortabel wonen, is goed voor het milieu én beter voor de portemonnee.”

Slagkracht door samenwerking

Door de samenwerking tussen gemeente, stichting Voor Elkaar Zwolle, Blauwvinger Energie, diverse wijkinitiatieven, woningcorporaties en aannemer Van Wijnen, worden krachten gebundeld om mensen zo snel en goed mogelijk te helpen. Inwoners die dat willen, kunnen zich aanmelden via warmthuiszwolle.nl.

Andere regelingen voor inwoners met een laag inkomen

Inwoners van Zwolle met een laag inkomen kunnen ook gebruik van maken van andere regelingen voor extra geld of ondersteuning. Deze regelingen zijn te vinden op zwolle.nl.